Download eBook

De aspergeteelt uitgelegd

Introbeeld-aspergeskoken-aspergeteelt

Zot van asperges? Misschien is het een idee om ze zelf eens te planten. Maar weet waar je aan begint. De aspergeteelt is arbeidsintensief en vraagt veel vakkennis en liefde voor het product.

Voor een kwalitatieve teelt speelt de grond een belangrijke rol. In een zanderige en luchtige grond groeien de asperge mooi recht. In zware grond krullen de asperges door de weerstand van de grond tijdens het groeiproces. Start je de kweek, weet dan dat de plant de eerste 2 jaren zich moet ontwikkelen en dat je pas vanaf het 3de en 4de jaar volop kan oogsten. Na 8 à 10 jaar mag je geen teelt meer doen op het veld gedurende 20 jaar om uitputting en ziektes geen kans te geven.

aspergeteelt-opgehoogte-aspergebedden

Voorbereiding

In het voorjaar worden de velden voorbereid door de aspergebedden te maken. De grond wordt opgehoogd tot de gekende bedden zodat de aspergescheuten in het donker groeien om hun witte kleur te behouden. De aspergebedden worden bedekt met een folie die langs de ene zijde wit en aan de andere zijde zwart gekleurd is. Met die folie regelt de teler de temperatuur van de aspergebedden en stimuleert hij zo de groei.

Seizoen

De asperges uit volle grond kennen een kort seizoen. Afhankelijk van de temperatuur in de eerste maanden van het jaar, zijn de eerste asperges er rond maart. Het officiële seizoen duurt echter van half april tot 24 juni (Hoogfeest van de geboorte van de Heilige Johannes de Doper).

De oogst

De witte asperges worden opgegroeid in opgehoogde bedden die mooi gladgestreken worden. Zodra de asperge bijna aan de oppervlakte komt scheurt de aarde. Zo weet de aspergekweker dat de asperge oogstklaar is. Hij graaft elke asperge zorgvuldig uit en met een speciaal aspergemes wordt de asperge onderaan afgesneden.

Het steken van asperges dient zorgzaam te gebeuren om de asperge niet te breken of om de onvolgroeide asperges rondom niet te beschadigen. Na het uitsteken van de asperge wordt het gat weer gedicht en het aspergebed gladgestreken.

 

aspergeteelt-steken-van-witte-asperge

Na de oogst laat de teler de aspergeplant doorschieten en terug op krachten komen. De bovengrondse plant sterft af in de herfst waarbij de wortels overwinteren zodat ze in de lente nieuwe asperges kunnen vormen.

Verwerking

Eens de asperges gestoken zijn, dienen ze zo snel mogelijk gekoeld te worden. Dit gebeurt door de asperges voor een aantal uren in koud water onder te dompelen alvorens ze verder te verwerken. De asperges blijven zo mooi wit en langer houdbaar.

Aspergeskoken-e-book-left
ALLES WETEN OVER ASPERGES?

ASPERGE E-BOOK

Gratis downloaden

Download het nieuwe asperges E-book 
en ontdek nog meer aspergerecepten, tips en tricks

DOWNLOAD