Download eBook

Asperges garen op 5 manieren, master ze allemaal

Gekookte asperges liggen voor de hand maar wist je dat er nog meerdere bereidingstechnieken zijn voor asperges? We zetten ze voor jou op een rijtje.

Sfeer-Resto-by-demeyere-aspergekoker-8016-2

1. Asperges koken

Gebruik een hoge kookpot waarbij de kopjes boven water staan om asperges te koken. Zo stoom je de kopjes en kook je de hardere houterige delen. Doe zout en boter bij het kokend water om de smaak nog extra te accentueren.

Een asperge is op haar best als ze beetgaar is. De kooktijd mag niet te lang zijn of ze worden plat en vezelig. Een perfect gegaarde asperge heeft bovendien zoveel meer smaak.

 

Tip: De gaarheid van een asperge kan je controleren door het uiteinde tussen duim en wijsvinger vast te nemen en licht te duwen. Een perfect gegaarde asperge geeft mee zonder geplet te worden.

Kooktijd groene of witte asperges?

  • Witte asperges – volgens de dikte – 5 à 6 minuten
  • Groene asperges – volgens de dikte – 3 à 5 minuten

 

aspergeskoken-gaartijd-asperges

2. Asperges grillen

Bij het grillen komen de nootachtige smaken van de asperge vrij en creëer je een zomers barbecue-effect op elk moment van de dag. Kook de asperges net niet beetgaar en strijk een beetje vetstof zoals arachideolie of geklaarde boter over de asperge. Grill ze op een kwalitatieve grillpan.

3. Asperges roken

Het roken van asperges geeft een extra smaak die je niet meteen verwacht. Kook de asperges beetgaar en schrik ze in koud water zodat ze niet verder garen. Rook de asperges gedurende 4 minuten. Experimenteer met verschillende houtsoorten of gedroogde schillen van fruitsoorten. De rookset van Demeyere is hiervoor een ideaal instrument.

aspergeskoken-rauwe-asperges

4. Rauwe asperges

Asperges zijn lekker in rauwe bereidingen. Zeker de paarse asperges smaken van nature uit zoeter. Snij fijne slierten van de asperges door gebruik te maken van een dunschiller of mandoline. Kruid af of marineer de rauwe aspergeslierten naar eigen smaak met kruiden en oliën.

5. Asperges bakken

Door je asperges te bakken krijgen ze een nootachtige smaak. Schil de asperges goed. Zet een bakpan op een middelhoog vuur en met vetstof zoals arachideolie of een beetje boter. Van zodra het schuim van de boter wegtrekt of voor de olie begint te roken, verlaag je je vuur een beetje en doe de asperges in de bakpan. Bak de asperges mooi goudbruin. Voeg een beetje water toe en zet een deksel op de pan. Zo garen ze verder zonder te verbranden.

Aspergeskoken-e-book-left
ALLES WETEN OVER ASPERGES?

ASPERGE E-BOOK

Gratis downloaden

Download het nieuwe asperges E-book 
en ontdek nog meer aspergerecepten, tips en tricks

DOWNLOAD